Haaruitval door chemotherapie

Haaruitval door chemotherapie

Vaak krijg ik de vraag wat je als vrouw kan verwachten qua haarverlies als je met chemotherapie begint. Er komt al zo ontzettend veel op je af, en dan verlies je ook nog je haar. Dat is echt zeer heftig. Logisch dat de vraag opkomt hoe lang het duurt voordat het echt gaat uitvallen.

In deze blog probeer ik daar antwoord op te geven. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om de coldcap te gebruiken. (dat kan helaas niet in alle situaties)
Daar gaat deze blog niet over.

Een bekende bijwerking van chemotherapie is haaruival. Dat komt omdat de chemo de haarvormende cellen beschadigt. Hierdoor wordt er minder of geen nieuw haar aangemaakt. Het haar wordt dunner, breekt sneller af en valt uit. Meestal valt eerst het hoofdhaar uit, later kan ook ander lichaamshaar uitvallen zoals wenkbrauwen, wimpers en schaamhaar.

 

Niet elke chemotherapie geeft haaruitval

Niet van alle soorten chemotherapie valt het haar uit. Dat heeft te maken met welke soort en hoeveelheid je krijgt. Je arts zal dat precies weten. bespreek met je arts wat je kunt verwachten.

 

Hoe begint haaruitval?

In veel situaties begint de haaruitval tussen de 10 tot 17 dagen na de eerste kuur. wilt u een haarwerk gaan dragen, of daar informatie over, dan is het fijn om voor deze tijd in de salon langs te komen voor een vrijblijvend intake gesprek. Zo kunnen we precies zien hoe uw eigen haar eruit ziet, en het beste advies geven om de hoofdhuid te behandelen tijden de periode van chemo. Je merkt dat de haaruitval begint doordat je bijvoorbeeld haar op je kussen vindt of dat er met de haren wassen heel veel loskomt. Het zal helaas niet helpen om het haar bijvoorbeeld zo min mogelijk te borstelen of te wassen. Naruurlijk begrijp ik deze reactie en krijg ik ook heel vaak de vraag of dat zal helpen maar het haar zal evengoed uitvallen. Wat ook erg vaak voorkomt als het haar begint uit te vallen is haarpijn. Dat kan aanvoelen als een paardenstaart die heel strak zit en je dan loshaalt, of als naaldjes die kleine prikjes op de hoofdhuid geven. Het kan een teken zijn dat het haar begint met uitvallen. Met de juiste producten van mediceuticals kun je de hoofdhuid hier goed tegen behandelen, de haarzakjes gezond houden zodat het na de laatste kuur gelijk weer mooi zal aangroeien. bekijk hier de rustig de mogelijkheden. Hoofdhuidproblemen

Wat kun je doen als je je haar verliest?

Iedereen gaat anders om met het idee dat hij of zij het haar verliest door chemotherapie. Dat is jou eigen proces. Waar de ene vrouw geen of minder moeite heeft om met een kaal hoofd tijdelijk door het leven te gaan, is het voor de ander iets wat not done is. Natuurlijk zou je ervoor kunnen kiezen om het eerst kort te knippen voordat de behandeling begint zodat je geen  lange plukken vind op bijvoorbeeld je kussen. Je maakt de overgang naar kaal wat minder groot, al blijft het niet niks. Andere vrouwen kiezen ervoor om bij het eerste haaruitval het haar gelijk helemaal eraf te halen. Dat is voor iedereen anders en daar is geen leidraad voor dan alleen je eigen gevoel. Wordt je kaal en wil je je hoofd graag bedekken? Dan kun je kiezen voor een muts, sjaal of een mooi Haarwerk

Voor een haarwerk(pruik) krijgt je in de meeste gevallen een vergoeding van de zorgverzekering. Hier kun je een machtiging voor vragen bij de oncoloog of huisarts. Hier kun je zien wat eventueel de vergoeding van de zorgverzekering zal zijn Kosten en vergoeding

Met zorg zullen we je helpen om dat haarwerk uit te kiezen wat helemaal bij je past.

Een mutsje is ook echt aan te raden. Het zorgt zeker in de nacht dat het hoofd niet teveel afkoelt, de meeste warmte verlies je door je hoofd. Schijnt de zon? bedek dan het kale hoofd tegen zonnebrand mocht u geen haarwerk dragen.

 

Komt je haar weer terug?

Haaruitval door chemotherapie is bijna altijd tijdelijk. Meestal begint het haar binnen enkele weken na afloop van de chemotherapie weer te groeien. Het nieuwe hoofdhaar kan wel anders zijn. De kleur en structuur kan veranderen, soms is dit tijdelijk, en soms blijft het anders dan voor de behandeling. Iemand die bijvoorbeeld steil en blond haar had, kan donkerder haar met krullen krijgen. Vaak is het eerste haar wat begint te groeien donzig ‘baby’ haar. Het kan zijn dat het minder snel groeit dan eerder of dunner is dan voor de behandeling.

Daarom zulle we je bij Haar met Zorg al voordat je met de behandelingen begint de producten van mediceuticals adviseren. Deze producten zullen ervoor zorgen dat dehoofdhuid en de haarzakjes gedurende de chemotherapie gezond blijven, en dit zorgt ervoor dat het haar na de laatste kuur weer mooi en gelijkmatig gaat groeien.

 

Voor een gezonde hoofdhuid en haarwortel
×