Haaruitval door stress

TELOGEEN EFFLUVIUM: HAARUITVAL DOOR STRESS

25 jaar werk ik als Kapster. 10 jaar als haarwerkspecialiste. Dat heeft mij geleerd dat één van de grootste oorzaken van (tijdelijk) haaruitval stress is.

Daarover in deze blog meer informatie.

Mediceuticals

Het kan zomaar bij u gebeuren….. plotseling last van veel haaruitval. Daar kun je behoorlijk van schrikken. Heeft u net een heftige of stressvolle periode in uw leven achter de rug? Een periode van ziekte, stress door baanverlies of een verbroken relatie of zelfs een bevalling? Dan is de kans groot dat er sprake is van acute telogeen effluvium. Dat is een vorm van haarverlies waarbij er opeens veel haar uitvalt. Zoveel zelfs, dat het de angst kan oproepen om kaal te worden. Daar is echter geen sprake van, maar het haar wordt wel dunner. Kijk gerust op  Hoofdhuidproblemen voor informatie over haaruitval.

Telogeen effluvium is een vorm van haarverlies die veel voorkomt, vooral bij vrouwen. In de meeste gevallen gaat het na ongeveer 6 maanden vanzelf weer over. In de tussentijd zijn er wel een aantal dingen die u kunt doen om de verloren haren te helpen om sterker terug te groeien. Daar leest u later in deze blog meer over. Laten we eerst eens even kijken wat telogeen effluvium precies is, hoe het eruitziet en wat de oorzaken zijn.

WAT IS TELOGEEN EFFLUVIUM?

Telogeen effluvium is de meest voorkomende oorzaak van diffuus haarverlies en plotselinge haaruitval. Het volgt bijna altijd op een stressvolle en heftige periode in uw leven. Meestal treedt het 3 tot 4 maanden na die gebeurtenis op. Een verstoring in de haargroeicyclus is de boosdoener. Een normale haargroeicyclus bestaat uit 3 fases en ziet er als volgt uit:

De anagene fase
Dit is de groeifase van het haar. Ongeveer 85% tot 90% van de haren bevinden zich in deze fase. In deze fase zijn de haren dik en sterk.

De katagene fase
Haren in de katagene fase groeien niet meer. De haarfollikels beginnen ook al wat te verschrompelen. Ongeveer 1% tot 6% van de haren bevinden zich in deze fase. In deze fase zijn de haren al wat dunner.

De telogene fase
In deze laatste fase vallen de haren uit. Ongeveer 2% tot 18% van de haren bevinden zich in deze fase. De haarfollikels maken in deze fase ook alvast nieuwe haren aan voor de volgende groeifase.

Bij telogeen effluvium komen te veel haren tegelijkertijd in de telogene fase terecht. Er vallen daarom dus meer haren uit dan normaal.

Bij de chronische vorm treedt de uitlokkende factor langdurig of herhaaldelijk op. Daardoor kan de haaruitval ook chronisch worden. De oorzaak van chronische telogeen effluvium is niet altijd duidelijk, maar het kan bijvoorbeeld komen door vitaminetekorten, hormonale veranderingen, systemische ziekten, huidziekten en het gebruik van medicijnen.

HOE ZIET TELOGEEN EFFLUVIUM ERUIT?

Telogeen effluvium is te herkennen aan een gelijkmatig, maar wel overmatig verlies van haar. Het valt op omdat er opeens meer haren uitvallen tijdens het kammen of wassen. Er liggen meer haren in het doucheputje en op de grond. Als ongeveer 20% van uw haar is uitgevallen, merkt u ook dat uw haar dunner is.

Bij telogeen effluvium is de haaruitval altijd diffuus, wat betekent dat het haar over het hele hoofd dunner wordt. Dat maak het moeilijker te herkennen dan bijvoorbeeld alopecia androgenetica, waarbij het haar op specifieke plekken op het hoofd dunner wordt.

Telogeen effluvium begint altijd heel plotseling. Dat maakt het ook zo vervelend als u er last van heeft. Opeens liggen er veel meer haren op uw kussen, in het doucheputje en verspreid over de grond in huis. Dat is flink schrikken. De gedachte is vaak dat als dat zo doorgaat u binnen de kortste keren kaal bent. Daar hoeft u zich echter geen zorgen om te maken. Telogeen effluvium heeft invloed op minder dan 50% van het haar. Het is dus niet zo dat al uw haar uitvalt.

WAT IS DE OORZAAK VAN TELOGEEN EFFLUVIUM?

Voor een duidelijk overzicht zetten we de 4 mogelijke oorzaken hieronder nog even op een rij:

 1. Stress
  Telogeen effluvium volgt in veel gevallen na een periode van stress. Dat kan emotionele stress zijn, zoals een scheiding of baanverlies. Maar misschien nog wel vaker gaat het om fysieke stress, zoals een operatie, ernstige ziekte of hevig bloedverlies.
 2. Zwangerschap en bevalling
  Voor veel vrouwen is het herkenbaar. Ongeveer 3-4 maanden na de bevalling valt het haar opeens erg uit. Dat noemen we dus telogeen effluvium.
 3. Medicatie
  Bepaalde medicijnen kunnen plotseling haarverlies als vervelende bijwerking hebben. Mocht u die medicijnen langere tijd moeten nemen, dan is het verstandig om met de arts te overleggen over mogelijke alternatieven.
 4. Eetpatroon
  Telogeen effluvium kan ook optreden na een streng dieet of na een periode van minder gezond eten. Als belangrijke vitaminen in uw eetpatroon ontbreken, kan dat haaruitval tot gevolg hebben.

WAT IS DE BEHANDELING VAN TELOGEEN EFFLUVIUM BIJ VROUWEN?

Bij vrouwen is telogeen effluvium een veelvoorkomende vorm van haarverlies. Zo komt het veel voor na een zwangerschap. Bij plotseling haaruitval 3-4 maanden na een bevalling, is vrijwel altijd sprake van telogeen effluvium. Een andere oorzaak is dan wel mogelijk, maar niet heel waarschijnlijk. Chronische telogeen effluvium komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Net zoals bij mannen, gaat acute telogeen effluvium gelukkig vanzelf weer over. Bij chronische telogeen effluvium is het nodig om de oorzaak van het haaruitval vast te stellen.

Een periode van 6 maanden haarverlies lijkt misschien te overzien, maar als u ermee te maken krijgt, is het toch erg lang. Bovendien kan het tot een jaar duren voordat het haar zijn oorspronkelijke dikte weer heeft. Om dat proces te versnellen, is het belangrijk om het haar en uzelf goed te verzorgen. Eet en leef gezond, zorgt dat u voldoende vitaminen binnenkrijgt en kies de juiste verzorgingsproducten voor uw haar. Zeker als de telogeen effluvium chronisch is.

In onze Salon Haar met Zorg gebruiken we de producten van @mediceuticals. We hebben een shampoo, conditioner en spray die haaruitval tegengaan en nieuwe haargroei stimuleren. Het gaat om de Advanced Hair Restoration Technology for Women lijn. De producten versterken zwak en dunner wordend haar, houden de hoofdhuid in optimale conditie en stimuleren nieuwe haargroei. Deze lijn is speciaal ontwikkeld voor vrouwen en gebruikt u om de gevolgen van telogeen effluvium zoveel mogelijk te beperken.Voor een gezonde hoofdhuid en haarwortel

 

EEN LEVEN MET TELOGEEN EFFLUVIUM

Haaruitval door telogeen effluvium is vervelend, maar in veel gevallen gelukkig maar tijdelijk. Door stress te vermijden, gezond te leven en het haar goed te verzorgen, kunt u de gevolgen zo beperkt mogelijk houden. Gebruik de juiste verzorgingsproducten en wees lief voor uw haar, dan komt u de periode zo goed en snel mogelijk door. Hoe sneller het lukt om het haarverlies te beperken, hoe eerder u weer van uw vertrouwde volle bos kunt genieten.

Voor een persoonlijk advies bent u van harte welkom bij ons in de Salon in Bosch en Duin.

×